fbpx

Lösenord – vikten och en påminnelse av lösenordssäkerhet

Säkerhet

Vi har säkert alla hört att det är viktigt med ett säkert lösenord men fortfarande är det vanligt med konton som blir förlorade och information stulen.

Även jag, Linus på SiteKlar har fått ett och annat personligt konto förlorat tillfälligt då hackare lyckats knäcka mitt lösenord. Det är vanligt och händer alla.

Men hur skyddar man sig då, och vad anses vara ett säkert lösenord?

En kombination av stora och små bokstäver, tecken, nummer och när det är möjligt även mellanslag och längd har alla stor inverkan på hur lång tid det tar att knäcka ett lösenord.

Något som är vanligt är att ta något viktigt i ens liv, till exempel en hunds namn, vi låtsas att min hund heter Ludde, och han föddes 2018-04-05, då kanske jag om jag inte tänkte på säkerheten valt Ludde18 som ett lösenord.

Hackare

Enligt https://howsecureismypassword.net/ skulle detta lösenord ta 1 minut att knäcka. Men säg att vi försöker ta vår favorit och göra den säkrare. T.ex. så är Ludde180405! säkert enligt https://howsecureismypassword.net/ vi snackar nu om att det tar 34 tusen år att knäcka. Det kan kännas säkert tycker man. Absolut säkert om hackaren inte vet något om dig. Men kanske en dag lägger jag upp en bild på min vovve med med texten 2 år idag 2018-04-05 min lilla Ludde, min bästa vän.

Nu har hackaren viktig information om mitt liv och kan fokusera sina försök med den informationen. I detta fall så är det dessutom information som leder direkt till mitt lösenord. Tiden det tar att knäcka är nere på minuter igen.

Så för att ha det säkraste lösenordet krävs en kombination av allt ovan nämnda som dessutom inte har någon anknytning till ditt liv. Man skulle kunna dra handen över tangentbordet för att skapa nåt i stil med oisthifFDG453”##¤hggL och det skulle vara ett säkert lösenord. Det skulle behövas 54 octilioner år enligt https://howsecureismypassword.net/ för att knäcka.

Vi har också ett annat vanligt förekommande problem här, du kanske ett supersäkert lösenord som tar oändligt med tid att knäcka, och du har lyckats memorera det, men vill slippa komma ihåg det på flera ställen och istället använder det överallt. Om en av tjänsterna du använt ditt lösenord på blir hackat på andra sätt och de har undermålig säkerhet för ditt lösenord så är det lösenordet inte säkert längre för dig. Så då måste det bytas på alla ställen. Om du istället använder unika lösenord på varje tjänst som alla är säkra så behöver du inte vara orolig över dina mail om det där forumet du blev medlem på har blivit hackat.

Säkert lösenord

Och här börjar vi glida in på hur i hela friden ska man komma ihåg ett sånt lösenord? Det finns många lösenordshanterare för att kunna hjälpa till med detta, många kommer också med lösenordsgeneratorer. Detta är dock ett ämne för ett helt eget inlägg, håll utkik, det kanske kommer inom kort.